Det kan vara en djungel där ute av alla tjänster som går att använda för att sälja vidare sina kläder, och det kan kännas omöjligt att veta vilken som kommer passa ens egna behov bäst. Här är en enkel guide som kan hjälpa dig hitta rätt lite snabbare utan att behöva djupdyka i detaljerna.

Tre vägar att gå - Smidighet, cash, eller båda?

Summerat kan man säga att det finns två huvudsakliga spår. Antingen optimerar man för smidighet och kan bli av med utrensade plagg direkt, genom att skicka iväg dem till exempelvis Sellpy eller lämna dem till en butik, som t.ex. Arkivet. Eller så optimerar man för värde, dvs mycket pengar tillbaka, och behöver då ofta göra jobbet själv med att sälja. Då kan man använda sig av plattformar online såsom Tradera, Vestiaire Collective, Vinted eller facebookgruppen Labels We Love. Mai erbjuder ett tredje spår då de säljer kläderna åt dig på samtliga plattformar så du inte behöver göra det jobbet själv och på så vis optimera för både smidighet och cash.

Vilken tjänst passar mig bäst?

Snabbaste sättet att ta reda på vilken second hand-tjänst som passar dig är att se vilken av följande påståenden som stämmer överens med dig mest, och välja tjänst därefter.

“Smidighet är viktigast för mig, och jag bryr mig inte så mycket om hur mycket jag får tillbaka” - Sellpy


“Jag vill kunna lämna in mina kläder någonstans som kan sköta försäljningen åt mig, men med något högre kommission” - Arkivet, Herr Judit, andra lokala butiker


“Jag vill behålla så mycket värde som möjligt, och tycker det är värt göra jobbet själv (ta bild, skriva beskrivning, sätta pris, svara på frågor, fixa frakt)” - Tradera, Vinted och Labels we Love


“Jag vill sälja dyrare väskor eller plagg från lyx-segmentet, och orkar göra jobbet själv” - Vestiaire Collective


“Jag har en blandad garderob och jag orkar inte sälja själv på olika tjänster, men vill samtidigt behålla mycket värde” - Mai

Summering av olika tjänster

Sellpy - Smidigt och bra om det är mindre viktigt för dig att få bra betalt för dina kläder

Sellpy är ett smidigt alternativ som tar emot alla kläder, och även saker. Dock är det lång väntan för att plaggen ska börja publiceras (ca 15+ veckor) och man får ofta inte så mycket betalt för sina kvalitetskläder.

Så om du mest vill få ut saker från hemmet snabbt och det inte är så viktigt för dig att få tillbaka mycket pengar så finns det inget smidigare alternativ än Sellpy. Många som använder Sellpy förväntar sig inget tillbaka, utan man ser det som att skänka sina kläder och hoppas på att det kan dyka upp några slantar på kontot inom ett år som en bonus.

Arkivet - Bra om du bor nära, enbart säljer trendiga plagg och är okej med att butiken tar 60% av vinsten

Arkivet säljer främst skandinaviskt mode där du kan lämna in plagg direkt i deras fysiska butiker. Plaggen säljs ofta för bra priser, dock får man bara 40% av vinsten och de tar endast emot väl utvalda plagg.

Så om du bor nära en Arkivet-butik och har en garderob som matchar deras profil så fungerar detta alternativ utmärkt, men det är inte ovanligt att man får vända hem med ett gäng plagg som butiken väljer att inte ta emot.

Tradera - Bra för dig som har mycket tid och gillar att vara engagerad i dina försäljningar

Tradera tar 10% i kommission och här kan du sälja allt, inte bara kläder. Det mesta säljs via auktioner och du behöver sätta pris själv, skriva egna beskrivningar för plaggen och vara i direkt dialog med potentiella köpare.

Så om du har tiden och energin, vill ha full kontroll på dina annonser samt har bra koll på dina kläders andrahandsvärde så kan Tradera vara ett bra alternativ för dig där du får behålla en stor andel av försäljningspriset.

Vestiaire Collective - Bra för lyxgarderoben och den som kan avsätta lite tid

Vestiaire Collective är främst en marknadsplats för lyxvaror även om de breddat sig på senare år. De erbjuder äkthetskontroller av varor för köparens trygghet vilket gör att dyrare saker kan sälja bättre, dock tar de ganska mycket i kommission och andra varumärken som inte är lyx är ibland svårsålda.

Så om du har en garderob som mestadels ligger i lyxsegmentet samt har tiden att lägga på utformandet av dina annonser så är Vestiaire något för dig.

Vinted - Bra om du vill få hela vinsten själv samt är okej med lite lägre priser

Kostar inget att sälja, utan köparen betalar en avgift för varje köp. Tar emot plagg från hela garderoben, dock säljs saker inte för så bra priser och man kan uppleva att fina plagg man lägger upp förblir osålda.

Så om du vill behålla hela summan själv samt finner tiden och energin det kräver så kan Vinted vara ett bra alternativ för dig. Bara genom att testa kan du få reda på om Vinted säljer just din garderob på ett effektivt sätt.

Labels We Love - Bra om du vill sälja snabbt och till bra pris, men mycket jobb att skapa säljtråd

Labels We Love är en kurerad facebookgrupp där man lägger upp sina plagg i säljtrådar. Gratis att lägga upp och trendiga plagg säljs ofta snabbt, tar främst emot skandinaviska varumärken. Man behöver själv hålla koll på processen, fota och fixa allt kring frakten, och framförallt hålla koll på reglerna i gruppen. Säljer det inte direkt så säljer det oftast inte alls då tråden försvinner i flödet, utan då får man lägga upp plaggen på ytterligare en plattform eller försöka på nytt lite senare.

Så om du gillar att pyssla ihop egna säljtrådar och tycker det känns roligt och socialt att ha kontakt med dina köpare så kan Labels We Love vara ett bra alternativt för dig.

Mai - Bra för dig som har en blandad garderob och värdesätter både smidighet och mycket pengar tillbaka

En säljtjänst som säljer plaggen åt dig online medan du har de hemma. Mai säljer genom flera olika plattformar och även sina egna kanaler, i Sverige och globalt. De tar 20% i kommission, men slutpriserna blir något högre och en större del av din garderob hittar faktiskt en köpare.

Så om du vill optimera för att sälja så mycket som möjligt, behålla en stor andel av pengarna och med en relativt liten effort så är Mai för dig. Läs mer om Mai här.

H1 Title

H2 Title

H3 Title

H4 Title

Sellpy - Bra för dig som gillar ex och y

Text ser ut så härnfökdjanfsad Ny paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraph
ökfdsaölfaösdf Ny paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraph
földaksälöfkasdöfkaäsd Ny paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraph

Ny paragraph Ny paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraph
Ny paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraph