MOTIVATION

Vill du göra det till en god vana att rensa ur garderoben?

Är det dags att tänka igenom ifall du har några plagg som inte används? Behöver du frigöra plats i garderoben? Börjar den bli svår att stänga?

Har man köpt ett dyrt, fint plagg kan det ta emot att inse att det inte blir använt. Men just det plagget kan bli någon annans favorit! Vi gör alla felköp ibland.

Ett tips är att hänga in allt du använt med galgen utåt, alltså åt fel håll, och efter att du använt dem hänger du in dem med galgen åt rätt håll igen. Då märker du vad som förblir orört, och som du kan göra dig av med vid nästa rensning.

Låt kläderna leva vidare

100 miljarder nya plagg produceras varje år och används i genomsnitt 7 ggr innan de slängs. Textilindustrin står för ca 10% av de globala utsläppen och 80% av utsläppen sker i samband med produktionen.

Vi behöver ge alla plagg längsta möjliga liv. Det bästa är så klart att använda varje plagg så länge det bara går, men om det inte blir använt så är det bästa man kan göra att sälja det vidare.

BLOCKERS

Vad hindrar dig att ta tag i utrensningen?

Känns det svårt att ta bra bilder?

Vi fixar i ordning bilderna du tar, croppar bort bakgrunden och lägger till originalfotot av plagget om det går att hitta online.

Behöver plagget strykas/steamas?

Nästa gång du steamar ett plagg du ska ta på dig, passa på att steama ett plagg som inte blir använt eller som du funderar på att sälja. Då är det klart tills att du får en stund över att lägga upp det till försäljning. Har du ingen steamer? Det är värt att investera i. Här är ett tips på en bra från Steamery.

Känns det mer värt att spara?

Tvekar du över om du ska lägga upp ett plagg? Testa att fota det och få det värderat, så kan du bestämma dig efteråt!

Känner du dig velig?

Behåll inte plagg av sentimentala skäl. Det finns garanterat en fin bild på när du hade det på dig. Låt plagget få vandra vidare och vara en del av nya minnen hos någon annan. Man kan spara ett fåtal nostalgiska plagg, men om det blir för många kan man fundera över varför man har svårt att släppa dem.

HABITS

Skapa en ny vana

Nya vanor skapas enklast genom att knyta an dem till befintliga vanor. Gör du något varje löningshelg? Plockar du fram något ur förrådet varje säsongsskifte? Lägg annars in en påminnelse att en söndagmorgon i kvartalet titta igenom garderoben.

Tänk en in, en ut

Varje gång du köper ett nytt plagg, så kan du göra det till en vana att sälja ett gammalt som inte blir använt.

Plagget minskar i värde

Om du köpt något fint för dyra pengar så är det mer värt att sälja vidare det snabbt om du märker att det inte blir använt, och inte låta det minska i värde hängandes i garderoben.

Bli inspirerad

Följ en influencer som inspirerar till cirkularitet, och avfölj en influencer som uppmanar till fast fashion-konsumtion.

HOW TO

Så går du till väga

Sortera

Gå igenom en kategori i taget. T-shirtar för sig och jeans för sig, osv. På så sätt blir det lättare att veta vilka plagg du ska spara.

Lägg ut alla plagg på sängen, golvet eller soffan för att få en överblick.

Dela upp det du vill behålla och det du vill göra dig av med. Har du svårt att avgöra, så kan det hjälpa att fråga sig om du gillar hur plagget sitter på dig, och om du använt plagget det senaste året. Är svaret nej på någon av dem är det bäst att göra sig av med det.

Sortera ut det som är trasigt som du vill laga. Ta allt som behövs lagas eller göras om till en bra skräddare.

Rensa ut

Dela upp plaggen som du rensat ut i en hög som ska skänkas eller återvinnas, och en hög som ska säljas. För att göra det enklare att avgöra vad som är värt att sälja så kan du använda vår snabbvärderare.

Passa på att lägga upp allt på Mai som ska säljas medan det är dagsljus, läs gärna vår fotoguide om du vill ha mer tips.

Hänga tillbaka

Häng och vik rätt och noggrant.
Passa på att omorganisera garderoben.
Häng i kategorier.
Anpassa garderoben efter säsong.

Stort lycka till med utrensningen!
/Mai

H1 Title

H2 Title

H3 Title

H4 Title

Sellpy - Bra för dig som gillar ex och y

Text ser ut så härnfökdjanfsad Ny paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraph
ökfdsaölfaösdf Ny paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraph
földaksälöfkasdöfkaäsd Ny paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraph

Ny paragraph Ny paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraph
Ny paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraphNy paragraph